Mitől lesz zöld egy esküvő?

Szerző: Csímár Kamilla
Attól, hogy környezetbarát, hogy kint tartják a szabadban vagy hogy kizárólag búzafűlevet szolgálnak fel ital gyanánt? Közel sem! Sok a tévképzet erről a hazánkban most még kifejezetten újnak számító, ám annál inkább feltörekvő trendről. A zöld esküvő nem pusztán divat, sokkal inkább életfilozófia. Madarász Zsuzsi esküvőszervező beavatott bennünket a green wedding rejtelmeibe.

Miért green wedding, és nem zöld esküvő vagy ökoesküvő?

A kezdetekben megpróbáltam lefordítani. Aztán amikor zöld esküvőként emlegettem, azt kérdezték tőlem, hogy akkor ez azt jelenti, hogy zöld lesz a dekoráció? Az ökoesküvőnél meg mindenki attól tartott, hogy a vendégek energiatakarékos izzók pislákoló fénye mellett fognak csücsülni. Ez ennél sokkal többet jelent. Inkább filozófia és életszemlélet, mintsem praktikusság. Nem akartam kategorizálni. Nemcsak a környezettudatosság, hanem a szociális érzékenység is nagyon fontos összetevője, ezáltal több, mintha csak az öko jelzőt aggatnánk rá. Hogy ez mit is jelent, remekül példázza a ruhaválasztás. Sokan úgy vélik, hogy a bérlés sokkal jobb megoldás, mintha varratnának. De abba nem gondolnak bele, hogy milyen erős vegyszereket használnak egy-egy bérelt ruha tisztításakor. Ugye, hogy így már nem is tűnik annyira környezetbarát megoldásnak? Én ehelyett azt javaslom, hogy keressünk fel fiatal tervezőket (ezzel őket is támogatjuk), akik tudnak olyan ruhát kreálni, amit később átalakítva, átfestve még használhatunk. Vagy egy másik nagyon szép megoldás, hogy ha lehetséges, a menyasszony alakíttassa magára az édesanyja vagy a jövendőbeli anyósa ruháját. Én például az anyósom gyönyörű csipkeruhájában mentem férjhez.

Ez a tudatosság mit jelent a helyszínválasztásban?

Akkor „zöld” egy helyszín, ha meg tudjuk szervezni, hogy az esemény minden eleme közel legyen egymáshoz. Például a templomi ceremónia (ha van) és a hivatalos ceremónia lehet ugyanott, ahol később a buli lesz. A vendégeket így nem kell hosszasan autóztatni. A legjobb, ha „ottalvós bulit” tudunk szervezni – ma már vannak olyan felújított, nagy kerttel rendelkező vidéki kúriák, amelyek kifejezetten erre szakosodtak.

Hogyan képzeljük el az ételeket? Le kell mondani a jól megszokott lagzimenüről?

Miután az amerikai kurzuson elsajátítottam az alapokat, fél évig tartott, mire az ott megtanultakat adaptáltam a magyar igényekre. Például kint, ha egy menü „zöld”, akkor az vagy teljesen vegetáriánus, vagy csak minimális húst tartalmaz. Itthon ez szinte elképzelhetetlen. A green wedding menüje leginkább attól „green”, hogy helyi termelőktől vásárolunk, regionális és szezonális alapanyagokból készítjük el az ételeket. Az egyik kedvencem a naked cake („meztelen torta”): ez azt jelenti, hogy a tortát nem krémezik és marcipánozzák agyon, hanem a piskótát friss, szezonális gyümölcsökkel töltik meg és borítják be. Gyönyörű és egészséges.

Laikus szemmel az esküvők egyik legpazarlóbb része a dekoráció. Ha belegondolunk, hogy mennyi papír és virág megy a kukába a nagy nap után… ezen is változtathatunk?

A virágokkal kapcsolatban a legfőbb elv, hogy „a kevesebb több”. Nem kell Hollandiából vagy valamilyen mediterrán térségből virágokat hozatni – ehelyett szezonális virágokat használjunk, akár mezei virágokat (nagyon kedves és meghitt). Az egyik kedvenc újrahasznosító megoldásom a kölesszórás. Ha rizs vagy a virágszirmok helyett kölest szórunk a párra, azt a ceremónia után a madarak fel tudják csipegetni. Másik nagyon fontos szempont, hogy lehetőleg minimális mennyiségű papírt használjunk, ami pedig megmarad, az ne vesszen kárba. Eleve biztatom a párokat, hogy kevés meghívót nyomtassanak – persze pár darab kell emlékbe és a legszűkebb körnek –, inkább küldjék ki e-mailben, illetve vezessenek blogot vagy mikro site-ot. Ez azért is jó, mert folyamatosan informálni lehet a vendégeket, illetve pontos visszajelzést lehet kérni a meghívottaktól (regisztrálni lehet az eseményre), ki mikor érkezik, jön-e a vacsorára is vagy csak a ceremóniára… A megmaradt papírdekorációkat pedig el szoktam vinni óvodákba, ahol a gyerekek még boldogan tudják használni őket: az egyik őszi esküvő maradékai például átalakultak karácsonyfadíszekké. Ez is része a zöld esküvő egyik alapfilozófiájául szolgáló szociális érzékenységnek.

Korábban már többször felmerült a szociális érzékenység kifejezés. Azonban mindig az esküvő lefolyása utáni munkákban. A szervezésbe is bevonható ez a szemlélet?

Gyakori, hogy a párok szeretnének valami apró ajándékot adni emlékbe a vendégeknek. Volt egy olyan őszi esküvő, ahol ez mézeskalács volt, amit egy egyesület pártfogoltjai gyártottak le. Idős emberek, fogyatékkal élő fiatalok csinálták, akik akkor tanulták meg, hogyan kell mézeskalácsot készíteni. Ezért cserébe a pár fizetett egy bizonyos támogatói összeget az egyesületnek. A pár így is, úgy is költött volna az ajándékra, így azonban nem sima vásárlásról beszélünk, hanem jótékonyságról. A legújabb kedvenc felfedezésem a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, akik apró kitűzőket gyártanak. Az egyik pár ilyen támogatói kitűzőket vett, és ezeket adta később a vendégeknek, mellékelve egy kis papírral, amin leírták, hogy ennek a kitűzőnek az árával az egyesületet támogatták. Folyamatosan nyitott szemmel járok, mikor jön szembe velem egy olyan alapítvány, egy lehetőség, amit bevonhatnék az esküvőkbe.

A magyar párok mennyire nyitottak erre a trendre?

Úgy látom, hogy egyre nyitottabbak. Sokszor nem is úgy érkeznek hozzám, hogy tudatosan azt mondják, green weddinget szeretnének. Aztán ahogy mesélnek az elképzeléseikről és a vágyaikról, végül kirajzolódik, hogy ugyanarra gondoltunk. Valamire, ami más, mint a sablonesküvők, ami több azáltal, hogy túllép az egyszeri élmény keretein.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!