A gyermeknevelés új módszere

Tegyük a szívünkre a kezünket, és legyünk őszinték magunkhoz! Kivel ne fordulna elő, hogy a reggeli óvodába, iskolába induláskor vagy az esti fürdetésnél, lefektetéskor nem tudja feloldani a gyermeke ellenállását, így hisztibe, sírásba, veszekedésbe torkollik a helyzet.
Hányszor vívunk hiábavaló csatákat a gyerekünkkel, hányszor esünk kétségbe, hogy ezeket a konfliktusokat szinte sosem tudjuk békésen rendezni? Erre a problémára kínálnak megoldást a Plukkido játékai, amik ezekben a hétköznapi konfliktushelyzetekben könnyítik meg a szülők és a gyermekekkommunikációját.

A játékok segítségével a szülők garantáltan megtalálják a közös nyelvet gyermekükkel, így több időt tölthetnek a gyermeknevelés napos oldalán, hiszen gyakorlati segítséget nyújtanak konkrét nevelési helyzetekben. Nem támogatják a büntetést, helyette a pozitív megerősítés és a játéknyelv használatával motiválják a gyermekeket.

A játékok sikerélményt biztosítanak a szülők számára is azáltal, hogy a pozitív megerősítések és a fantáziavilág használatával kellemes, együttműködő légkört teremtenek gyermekük és önmaguk számára egyaránt. Így oldják fel a régi, rossz beidegződéseket is, melyeket sok esetben a tanult, szülői minták vagy a nehéz helyzetekből való mielőbbi szabadulási vágy okoznak.
A központi helyen elhelyezett játéktábla és a figurák kalandjai beépülnek a hétköznapokba, és folyamatos vizuális visszajelzésként szolgálnak a család számára a helyzetek megoldásáról. A játékhoz kapott játékszabály segítségével a kezdő játékosok is könnyen boldogulnak, de a kreatívabb szülők személyre szabottan is kialakíthatnak a gyermekeik számára új szabályokat.

A készítők – igény esetén – szívesen konzultálnak a szülőkkel, adnak új ötleteket a játék használatához, így nyújtva folyamatos támogatást nekik.

A Plukkido projekt 2014-ben “Felelős Innováció” kategóriában elismerő oklevelet kapott az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottságától.

A játékot három magyar tervező, Táncsics Judit pszichológus, Horváthné Pintér Orsolya, szociálpedagógus és Nagy Balázs, tervezőgrafikus alapította 2013-ban. Játékaik figurakészletét Agócs Írisz, illusztrátor tervezte. A játékok megszületésének fő célja az volt, hogy segítsék a gyermekükkel otthon lévő édesanyákat, javítsák hangulatukat, kommunikációjukat a gyermekeikkel. Táncsics Juditot gyermekei születése után hajtotta a vágy, hogy valami újat és értékeset teremtsen gondolatai, munkája által. Saját élethelyzetéből adódóan, valamint a környezetében élő anyák visszajelzései alapján úgy érezte, leginkább a gyereknevelés területén, valamint az anyák pszichológiai jóllétének növelése kapcsán lenne leginkább szükség arra, hogy energiáit értékteremtésre fordítsa.

Ekkor kezdett bele a tervezésbe a gyermekek világát igen alaposan ismerő alapítótársával, Horváthné Pintér Orsolyával, és közösen tűzték ki célul, hogy játékos eszközökön keresztül mutatják meg a szülőknek, milyen csodákra képes a gyermeki fantázia, miért is érdemes minden élethelyzetben használni azt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!